Euroopa päeva hüperlokaalne arutelu Tartus ja Riias võtab fookusesse kliima

Täna, 9. mail tähistatakse Tartus ja Riias ühiselt Euroopa päeva hüperlokaalse aruteluga “Kuidas linnas kliimakriisiga toime tulla?”. 

 

“Arutelu teeb unikaalseks selle formaat – osa panelistidest ja publikust asub Tartus ning pooled neist on Riias. Ehk siis arutelust osa saamiseks ootame kõiki Genialistide klubisse kohapeale, kuid loome võimalused suhelda ja kaasata ka huvilised Riia aruteluruumist,” selgitab ürituse peakorraldaja Paula Kägu.

Tartu koos Lõuna-Eestiga on 2024. aastal Euroopa kultuuripealinn, mis annab võimaluse edendada ellujäämise kunste ja võtta initsiatiiv, et meie elu koos paremaks muuta. Arutelul on tartlastel võimalus pead kokku panna Riia elanikega ning jagada, mida saab nii linn kui linnaelanikud ette võtta, et kliimamuutustes toime tulla ning kliimaneutraalsust saavutada.

“Riia ja Tartu on väga head võrdluseks, sest me mõlemad osaleme elurikkuse ja roheringi projektis, kus me peaksime üksteist innustama linna rohelisemaks muutma. Riial on ka väga häid kogemusi näiteks säästva liikuvuse valdkonnas,” tutvustas teemat arutelu panelist ning Tartu linnavolikogu liige Gea Kangilaski.

Vestlust juhivad Tartu linnavolikogu liige ja keskkonna- ja kodanikuaktivist Gea Kangilaski ning Eestimaa Looduse Fondi kliimaekspert Laura Vilbiks. Vestlusega ühinevad keskkonnaeksperdid Alise Pizika ja Līga Stokmane-Blauaja Riiast.

Hüperlokaalse arutelu jätkuks toimub Tartu 2024 Extended noorteprogrammi loodud kunstiline programm, mis on samuti inspireeritud loodusest, kliimast ja programmi kunstilisest kontseptsioonist Ellujäämise Kunstid. Õhtu jooksul loevad noored luuletajad kliimast innustunud luuletusi ning muusikud esitavad loodusest kantud DJ-biite.

Sündmust korraldab Domus Dorpatensise koos Tartu 2024, Rahvusvaheliste Suhete Ring, Läti noorteaktiivi “Protests” ning Euroopa Komisjoni Eesti ja Läti esindusega. Tegu on Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluva üle-euroopalise arvamusfestivalil Hybrid European Democracy Festivali eelüritusega.

Arutelu toimub 9. mail Tartus Genialistide klubis algusega kell 18.15 ning on inglise keeles.